Historiens vingesus er over os

3 jul 2022 JesperOlsen

Vi står midt i en helt vidunderlig tid

Mange læser aviserne og ser nyhederne og bliver meget bekymrede. De ser ikke hvilken vidunderlig tid vi rent faktisk lever i.

I morges vågnede jeg frisk og veludhvilet blandt mit dejlige bambus sengetøj, som er temperaturregulerende. Man kan finde mange gode produkter til soveværelset på denne hjemmeside. Desuden havde jeg åbnet vinduerne for at få så meget frisk luft ind som muligt. Vi bruger jo ikke AC i Danmark, men vi kan faktisk godt have nogle meget varme somre, hvor vi ind imellem godt kunne bruge noget AC. Men det at jeg vågner og er frisk gør også at jeg kan se på verden med nye øjne. Jeg ser en helt vidunderlig verden, hvor mange er vågnet op til dåd og er kommet på den grønne bølge. I fællesskab er vi taget på den gode galej som handler om at redde verden.

Historien er jo også det der foregår netop nu. Eller rettere sagt, det vi oplever nu bliver til historie, og fordi tiden går så hurtigt nu med alle de nye digitale landvindinger, så bliver aktuelle samfunds situationer også hurtigere til historie, for der opstår hurtigt en ny situation. Det er det jeg mener, når jeg siger at historiens vingesus er over os.

Rejser og oplevelser

Det at rejse og opleve noget er i høj kurs, men siden coronaen holdt sit indtog har vi også i stigende grad holdt ferier herhjemme, fordi det danske sommervejr ofte er så varmt og lækkert, og fordi der er så hyggeligt herhjemme.

Flyrejser versus staycation

Det tærer på jordens ressourcer at rejse med fly, for det udleder meget CO2, og vi skal passe på at vi ikke pludselig når det tipping point på 1,7, som er en temperaturstigning der ulykkeligvis vil sætte en selvforstærkende process i gang. Her er noget vi for alt i verden skal undgå, for vi har kun én klode, og den skal vi passe godt på.

Dette taler meget for at vi i langt højere grad skal holde staycation. På den måde kan vi undgå at udlede en masse CO2 og hermed beskytte vores allesammens moder jord. Det betyder ikke at vi ikke skal opleve noget, og man kan sagtens opleve noget nyt selvom man er hjemme i sit eget land og holder ferie her. Det gælder om at kunne se det interessante i det nære.

Et lokalt liv frem for et globalt liv

Det lokale liv er fremtiden. Her lægger vi det globale liv fra os i større og større stil. Fordi det giver mening set ud fra et klimaperspektiv. Vi kan ikke længere forsvare at fare verden rundt for at opleve og se stadigt nye ting. I stedet må vi lære at se verden, der hvor vi er. Sådan kan vi hjælpe til at bevare vores klima og beskytte jorden og dens liv og beboere.